Alegeri Locale Baloteşti 2024 – Statistici
Alegeri Locale Baloteşti 2024 – Statistici
Am realizat o serie de statistici legate de istoricul rezultatelor alegerilor locale din Baloteşti începând cu anul 2000. Informaţiile au fost culese şi prelucrate de pe site-urile https://rezultatevot.ro/ si https://locale2024.bec.ro/. Au fost comparate mai multe aspecte: numărul de alegători, prezenţa la vot, voturile obţinute de primar/consiliu, dar voturile nule. Vom insera mai jos mai multe date şi grafice legate de rezultatele analizei noastre.
Primarul\Consiliul Local s-a schimbat atunci când prezenţa la vot a fost mai mare (67.3%)
În anul 2012 fotoliul de primar a fost câştigat de actualul edil al comunei. Victoria a venit datorită unei prezenţe mai mari la vot. În anii 2000, 2004 şi 2008 prezenţa celor prezenţi la vot era în medie jur de 55%, iar alegerile se hotărau din primul tur (alegerile aveau loc în două tururi atunci). În 2012, când de altfel a fost loc şi schimbarea primarului/consiliului, procentul celor care au ieşit la vot a fost de peste 67%. Am putea spune că acesta ar fi putut să fie un efect al trecerii la alegerile într-un singur tur, doar ca în anii următori 2016 şi 2020 prezenţa a revenit la cotele scăzute.
Indiferent de creşterea numărului de alegători cu drept de vot, procentul votanţilor a rămas cam acelaşi în ceilalţi ani
O altă statistică interesantă este legată de număr de alegători versus prezenţa la vot. În anii 2004 şi 2008 numărul de alegători a crescut cu 500, respectiv 563, în vreme ce numărul de votanţi a crescut doar cu 150 (în 2004) şi cu 328 (în 2008). În anul schimbării (2012) numărul de alegători a crescut cu 645 (oarecum în trendul ultimelor 8 ani), iar prezenţa la vot a crescut cu 1092. Practic a fost singurul scrutin în care numărul votanţilor noi a fost mai mare decât cel al alegătorilor noi. În anii 2016 şo 2020 numărul celor cu drept de vot a crescut cu 446 (în 2016) şi 619 (în 2020). Prezenţa votanţilor a fost însă negativă, în 2016 a fost cu 269 mai mică decât în 2012, iar în 2020 cu 27. Deci în ciuda unor creşteri a numărului de alegătorilor cu drept de vot (poate cartierele noi apărute), numărul celor prezenţi la vot nu a mai atins niciodată numărul celor din 2012. În 2024 numărul celor cu drept de vot a crescut cu 825 de persoane, fiind totodată şi cea mai mare creştere a populaţie votante de la ultimul tur de scrutin.
În anul schimbării, primarul a câştigat datorită voturilor unor cetăţeni care nu ieşeau la vot, nu că primarul din funcţie de atunci ar fi pierdut prea mult din susţinere
Un alt grafic deosebit de interesant este cel de mai jos unde se poate observa cum în anii 2000, 2004 şi 2008 vechiul primar câştiga din primul tur cu un procent relativ constant. La fel de constant era şi numărul celor care îl votau: 1395 în 2000, 1674 în 2004 şi 1792 în 2008. Practic numărul votanţilor lui rămânea constant şi se indexa oarecum de la un scrutin la altul cu creşterea numarului de persoane cu drept de vot. În anul 2012 vechiul primar a pierdut doar 137 de voturi faţă de scrutinul din 2008. Asta înseamnă că acesta a pierdut fotoliul de primar din cauza procentului mare de alegători noi care s-au prezentat la vot faţă de scrutinul precedent. Putem spune că votanţii noi au pus ştampilele în majoritatea din cazuri pe contracandidatul principal al vechiului primar. După această schimbare din 2012, în 2016 şi 2020 noul/actualul primar nu a mai avut contracandidat, a câştigat cu procente răsunătoare. Un alt aspect pe care ar trebui să-l luăm în calcul este numărul candidaţilor la fotoliu de primar din fiecare scrutin. În anii 2000, 2004 şi 2008 (ani în care se vota în două tururi) au fost 15, 7 şi respectiv 5 candidaţi. În anii 2016 şi 2020 au fost 5 şi respectiv 6 candidaţi. De asemenea anul acesta vor fi tot 6 candidaţi la fotoliu de primar. Singurul an în care au fost doar 3 candidaţi a fost şi anul în care s-a schimbat primarul. Poate şi acest aspect este unul care ar trebui să fie luat în seamă de cei care tot candidează la această funcţie, dar nu obţin un rezultat pozitiv.
Alegeri Locale Baloteşti 2024 – Statistici: Primarul obţine întotdeauna mai multe voturi decât lista de consilieri (primarul este mai important decât echipa)
La fiecare scrutin primarul a obţinut mai multe voturi decât lista de consilieri/echipa pe care a propus-o. În graficul de mai jos am inserat pentru fiecare scrutin în parte procentul obţinut de primar (cu verde), consiliu (cu roşu), dar şi numărul de partide candidate în fiecare an. După cum se poate observa, în absolut toţi anii primarul a obţinut mai multe voturi decât lista de consilieri. De cele mai multe ori diferenţa procentuală a fost destul de însemnată, minim 4 procente. Mai puţin în anul 2012 când atât primarul cât şi lista de consilieri propusă de acesta a fost votată de un număr apropiat de cetăţeni.
Alegeri Locale Baloteşti 2024 – Statistici – Numărul voturilor anulate. Cetăţenii pun ştampila corect pe primar dar greşesc să voteze pe lista de consilieri
O altă statistică foarte interesantă este legată de analiza numărului de voturi anulate la fiecare scrutin în parte. Absolut la fiecare scrutin numărul total al voturilor nule pentru lista de consiliu a fost mai mare decât a celor puse pe buletinele de primar. Am putea spune cumva că cetăţenii reuşesc să pună ştampila corespunzător pe buletinul cu primarii, doar că greşesc frecvent când vor să voteze lista de consilieri a acestora. Am putea spune că este un fenomen prin care cetăţenii îşi anulează votul pentru lista de consilieri, dar credem că trebuie urmărite aceste numere în ideea în care găsim un patern, o practică. De exemplu în 2012 au fost cu 99 de voturi nule mai multe la alegerea Consiliului decât la cea a primarului. Dacă cetăţenii ar fi fost mai atenţi la ştampilarea listelor de consilieri în mod evident distribuirea consilierilor de la fiecare partid în parte putea fi alta.
Aceste statistici pe care asociaţia noastră le realizează sunt unele independente, pur cetăţeneşti. Nu au scopul de a acuza sau lansa suspiciuni la adresa corectitudinii actului de votare, ci doar de a explica prin cifre importanţa votului. Asociaţia pentru cetăţenie activă Civitera, promovează conceptul de cetăţenie activă, un concept care are ca principal scop implicarea cetăţenilor în actele de guvernare locală. Unul din cele mai mici/simple, dar foarte importante lucruri pe care un cetăţean activ trebuie să le facă, este acela de a merge la vot. Se întâmplă de regulă la 4 ani, iar procesul de votare este unul foarte rapid.