aug.

8

Desene pe asfalt pentru siguranta copiilor

Proiectul „Desene pe asfalt pentru siguranta copiilor” a fost primul proiect civic al asociatiei Civitera. Evenimentul s-a desfasurat duminica, 08 august 2021, intre orele 18.30 – 20.00, pe str. Viselor din Balotesti. A fost o campanie de constientizare a pericolului pe care il reprezinta viteza excesiva cu care se circula prin cartiere si a distrugerilor provocate de traficul excesiv al masinilor de mare tonaj. La proiect au participat peste 100 de persoane: copii, parinti si bunici, majoritatea locuitori ai cartierului Good Residence Luna.

Impreuna am reusit sa aratam ca o comunitate unita si implicata poate face lucruri vizibile. A fost incurajata exprimarea libera, fiecare participant desenand ce a considerat reprezentativ pentru el pentru a semnaliza problemele. Unii au desenat treceri de pietoni, indicatoare rutiere, altii au desenat copii, animale, oameni accidentati, iar altii au scris mesaje. La finalul actiunii au fost acordate peste 40 de diplome copiilor care au participat la eveniment. Desenele realizate au fost bineinteles provizorii si au disparut de pe carosabil complet dupa cateva zile. Ne-am dorit sa implicam copiii in aceasta activitate ca ei sa constientizeze importanta regulilor de circulatie. De aceea proiectul „Desene pe asfalt pentru siguranta copiilor” a fost realizat in principal de copii.

Proiectul, propus si initiat de 2 cetateni activi, a vrut sa atraga atentia autoritatilor asupra problemelor pe care locuitorii acestui cartier le aveau si le au.ย  Viteza excesiva, lipsa marcajelor rutiere, tranzitul autoturismelor de tonaj care distrug partea carosabilฤƒ sunt unele din principalele probleme cu care locatarii se confrunta. Aceste probleme nu sunt unele izolate sau temporare, ele fiind prezente in mai multe zona ale comunei. Problemele au fost sesizate catre autoritati de catre cetateni in nenumarate randuri, incepand cu anul 2017.

Cu trecerea anilor acestea nu s-au ameliorat ci din contra s-au agravat si mai mult. Cresterea exponentiala a caselor construite si implicit a numarului de locatari din cartier, au accentuat problemele cetatenilor. Numarul vehiculelor care tranziteaza cartierul s-a marit (mai multi locatari, vizitatori, curieri, prestatori de servicii). Pe langa acestia s-a intensificat si circulatia vehiculelor de tonaj care a afectat si mai mult carosabilul.

Pentru bunฤƒ desfฤƒลŸurare a acลฃiunii, vecinii au fost informati si rugati sฤƒ circule cu atenลฃie sporitฤƒ รฎn intervalul orar respectiv. Conform legislatie in vigoare, Autoritatile Locale au fost si ele notificate despre organizarea evenimentului. In urma acestei notificari, am fost placuti impresionati de suportul Politiei Locale Balotesti care a raspuns chemarii si a asigurat buna desfasurare a evenimentului.

Actiunea noastra cetateneasca a dat ceva roade. La cateva zile au aparut noi indicatoare de semnalizare rutiera cu restrictia de viteza. A fost un semn important dat de autoritati pentru cetateni, dar nu suficient.

Indisciplina in trafic este o mare problema cu care ne confruntam la nivel national, nu doar local. Evenimente de genul celui pe care l-am realizat vor mai continua in scopul de a trage semnale de alarma si de a constientiza autoritatile si cetatenii ca trebuie sa facem urgent ceva pentru prevenirea/diminuarea acestui flagel.

Un comentariu la “Desene pe asfalt pentru siguranta copiilor

  1. Am blog des si iti multumesc sincer pentru continutul tau. Articolul tau mi-a atras cu adevarat interesul. Voi marca site-ul dvs. pe carte si voi continua sa verific detalii noi aproximativ o data pe saptamana. Am optat si pentru fluxul dvs. RSS.|

Lasฤƒ un rฤƒspuns

Adresa ta de email nu va fi publicatฤƒ. Cรขmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top